Thursday, December 7, 2006

|| Masak lemak Cili Api Daging Panggang ||

Daging
  • dibakar + garam + serbuk kunyit.

Kuah

  1. 1/2 bawang besar ditumbuk
  2. 2 ulas bwg putih ditumbuk
  3. Cili api + cili kampung ditumbuk (ikut desire nak pedas mana)
  4. serbuk kunyit/kunyit ditumbuk (lg best gune kunyit ori. warna dia lg cantik
  5. 1 daun kunyit
  6. 2 btg serai dititik
  7. 2 keping asam keping
  8. 2 biji kentang di potong enam( optional )



HOW?

  • memula, bakar daging tu dulu.. klu gune oven, buat suhu 240 drjh, dlm.. 50 minit. bakar sampai warna dia cantek


    after a while....

  • then, dging2 tu dipotong kecik2
  • pastu, masukkan daging tu dlm periuk, rebus kan.. add in bhn2 yg ditumbuk td. bwg merah, cili.. kunyit~ or serbuk kunyit~ besarkan api sampai menggelegak, then kecikkan api... biar dia reneh sampai daging tu empuk. hmm.... :) lg lama lg bagus. tp klu lama sgt kang hancur plak kan? ppndai lah korang rasa yek.
  • bile dah empuk tu, masukkan kentang~ asam keping~ daun kunyit~ serai~




  • x lupe garam and gula! secukup rasa, k?
  • dah tu... biarkan la dia...... bile kentang dah empuk,, its ready to be served! alhamdulillah!








p/s: masa tumbuk tu.. make sure tumbuk cili dulu baru tumbuk bawang. nanti air bwg tu terpercik kang.. mcm aku. terpercik masuk mata! pedihnye ya Allah... nampak sgt aku mmg bru blahar masak kan? hehehhe















No comments: