Wednesday, December 13, 2006

|| ayam berempah Mak Lang ||

Bahan untuk diperap

~ Ayam, ofcourse! (ni aku msk dlm 12 ketul ayam)
~ serbuk lada puteh cket..
~ serbuk jintan manis
~ serbuk ketumbar.. dlm,, satu sudu
~ 2 biji limau kasturi
~ 2 Bwg merah + 3 bwg putih ditumbuk
~ cili giling, dlm 7 sudu

~~~ lumurkan semua bahan kat ayam tu..
p/s: klu nak byk kuah, leh bykkan lagi bwg and cili giling

Bahan tumis

~ bawang merah 2 biji, diptong bulat2.

HOW?

~ perap ayam dulu,,,,


~ dah perap tu, panaskan kuali..
~ tumiskn bwg yg kite potong td..
~ dah garing, masukkanlah ayam yg diperam td.
~ kacau kacau kacau….
~ then masukkan garam gula and pak ajinamoto
~ biarkan kering.. dah naik minyak… tunggu lagi.. agak2 warna dah cantek.




~pastu.. siap ah! Alhamdulillah~~ :D

No comments: