Thursday, December 7, 2006

|| kerabu kerang versi chengkau ||

salam!
okey.. ingin melunaskan hasrat nak share resipi kat sini.
okeyh.. rini simple je.sape2 yg malas, leh buat ni..... introducing, kerabu kerang!

Bahan2:
  1. kerang direbus
  2. timun hiris halus
  3. pucuk ubi rebus n potong2 / terung salai (ikut suka la nak letak ape..

Kuah

  1. 2 sudu lada hitam kasar ditumbuk
  2. 1/4 bawang merah ditumbuk
  3. beberapa sudu cili giling
  4. 2 biji limau kasturi
  5. santan pekat. emm.. dalam, 3/4 kelapa. air buh sket je tau, coz nak pekat punye.

HOW?

  • campakkan lada hitam+ bwg merah + santan + limau kasturi
  • pastu add in cili giling bg nampak merah2 cket. just as pewarna

  • and,, masukkan lah garam.. scukup rase :)
  • humban sume bahan2 td, timun, pucuk ubi/terung, and... of course, kerang le!

  • eh! take note! garam buh bg masin cket sbb nnti bile kite buh sayur, air akan rsap keluar.~~ bak kata cikgu bio, sap sel tumbuhan adalah hipertonik bbnding larutan kuah kerabu. air akan meresap keluar secara resapan. :P



n... ni hasilnye! taraa.....


No comments: