okey.. ingin melunaskan hasrat nak share resipi kat sini.
okeyh.. rini simple je.sape2 yg malas, leh buat ni..... introducing, kerabu kerang!
Bahan2:
- kerang direbus
- timun hiris halus
- pucuk ubi rebus n potong2 / terung salai (ikut suka la nak letak ape..
Kuah
- 2 sudu lada hitam kasar ditumbuk
- 1/4 bawang merah ditumbuk
- beberapa sudu cili giling
- 2 biji limau kasturi
- santan pekat. emm.. dalam, 3/4 kelapa. air buh sket je tau, coz nak pekat punye.
HOW?
- campakkan lada hitam+ bwg merah + santan + limau kasturi
- pastu add in cili giling bg nampak merah2 cket. just as pewarna
- and,, masukkan lah garam.. scukup rase :)
- humban sume bahan2 td, timun, pucuk ubi/terung, and... of course, kerang le!
- eh! take note! garam buh bg masin cket sbb nnti bile kite buh sayur, air akan rsap keluar.~~ bak kata cikgu bio, sap sel tumbuhan adalah hipertonik bbnding larutan kuah kerabu. air akan meresap keluar secara resapan. :P
n... ni hasilnye! taraa.....
No comments:
Post a Comment